Základné pravidlá, ktoré by ste mali dodržiavať:
- Vyberajte čerstvé, zdravé uhorky bez škvŕn a kazov, pretože aj malé množstvo plesní vás prinúti vyhodiť celú nádobu.
- Zeleninu bezprostredne pred vložením do nádoby dôkladne očistite a umyte. Tým zabezpečíte, že nebudú mať čas zvädnúť, kvasiť alebo splesnivieť.
- Uhorky nakladajte vždy pri izbovej teplote a dbajte na to, aby boli poháre pevne zabalené a úplne ponorené v náleve.
- Používajte poháre, ktoré sú v dobrom stave. Nemusia byť úplne nové, ale vyhnite sa pohárom s poškodeným sklom a viečkami. Poháre dôkladne umyte a vyvarte.
- Ak plánujete skladovať hotové uhorky dlhší čas, pasterizujte ich. Na dno hlbokého hrnca položte utierku a na ňu umiestnite tesne uzavreté poháre s uhorkami tak, aby sa navzájom nedotýkali, a potom ich zalejte studenou vodou do ¾ výšky pohárov. Hrniec prikryte pokrievkou a varte na miernom ohni 20 - 25 minút. Pasterizované poháre budú mať charakteristicky ohnuté viečka.
- Nezabudnite ich odložiť na chladné, tienisté miesto. Uhorky by mali "dozrievať" pri teplote len niekoľko stupňov Celzia. Takto sa nepokazia a vydržia vám aj cez zimu.