Ako pripraviť domáce sušené paradajky?
Lahodné sušené paradajky si môžete pripraviť sami - sušením v domácej rúre! Proces sušenia nie je náročný, ale trvá pomerne dlho (jedna dávka paradajok by sa mala v rúre sušiť približne 6 hodín).
Kľúčom k úspešnému sušeniu paradajok je však výber správnej odrody na sušenie. Najlepšie sa osvedčia tie, ktoré obsahujú málo šťavy a sú aromatické a mäsité. Vďaka týmto vlastnostiam sa budú v rúre sušiť lepšie a kratší čas.
Paradajky, ktoré sú najvhodnejšie na domáce sušenie, sú podlhovasté odrody, ako sú lima, rímske alebo slivkové.
Na čo použiť sušené paradajky?
Samotné sušené paradajky sú skvelou svačinkou do školy alebo do práce, sú výborné aj do domácich sendvičov, cestovín alebo šalátov. Vyskúšajte napríklad náš recept na krémovú brokolicovú polievku alebo cestoviny penne s cuketou.
Zo sušených paradajok si tiež môžete ľahko pripraviť domácu pastu. Rýchla a jednoduchá pasta zo sušených paradajok si vyžaduje len niekoľko surovín.
Na prípravu najjednoduchšej verzie pasty zo sušených paradajok budete potrebovať:
Paradajky jednoducho rozmixujte do hladka s olejom a posypte tekvicovými semienkami. Áno, je to také jednoduché!
Tento sušený paradajkový koncentrát môžete skladovať v chladničke niekoľko dní (v dobre uzavretej nádobe alebo pohári). Je ideálny ako príloha k sendvičom, či už na raňajky, večeru alebo ako občerstvenie medzi hlavnými jedlami. Výborne sa hodí k bulguru s dusenou cuketou.
Tento recept môžete ľubovoľne upraviť pridaním obľúbeného korenia, semienok a tiež mäkkého syra alebo jogurtu do pasty. Okrem toho sa pasta zo sušených paradajok výborne hodí k paprike a čerstvo nasekaným bylinkám.