Gruzínska kuchyňa je známa svojou sýtou povahou a úžasnými, výraznými chuťami. Jeho obľuba rastie aj u nás. Prečo neskúsiť klasickú verziu khachapuri v kombinácii s chachochbili ? To sú dva prvky, ktoré sa navzájom dokonale kombinujú. Chrumkavý chlieb so syrom je skvelým spoločníkom ku kuraciemu mäsu dusenému so zeleninou a čerstvými bylinkami. Ako pripraviť gruzínsku klasiku a prečo sa jej oplatí? Predstavujeme jednoduchý nápad na chutné jedlo!
Domáci chačapuri so syrom - rýchly recept
Začať sa oplatí prípravou chačapuri so syrom . Chlieb si môžete kúpiť hotový, ale najväčšiu radosť vám urobí príprava doma. Recept na khachapuri nevyžaduje veľa práce. Budeme potrebovať kvások, vodu, cukor a múku. Ďalším doplnkom výživného chleba bude jogurt, prípadne cmar. Mliečny výrobok po krátkej chvíli pridáme k múčno-drožďovej hmote. Na tento účel sa obvykle používa prírodný cmar, aj keď rovnako dobre poslúži aj obyčajný jogurt. Cesto by malo byť veľmi dôkladne miesené, aby bola hmota jednotná a nemala hrudky. Medzitým si pripravte panvicu rozohriatím masla. Po vychladnutí pridáme do hmoty tuk a celé necháme na teplom mieste oddýchnuť. Základným prvkom chačapuri je syr, v tomto prípade bryndza v kombinácii s vláknitým syrom mozzarella. Placky sa pečú v predhriatej rúre niekoľko minút. Chlieb sa oplatí nechať vychladnúť - pred podávaním potom bude chrumkavý a jemný.
Perfektní khachapuri - recept z czachochbili
Chakhochbili možno najjednoduchšie predstaviť ako pokrm, ktorý kombinuje paradajky a kura. Pripravujú sa z vopred nakrájaných kusov mäsa, najčastejšie kuracieho prsného rezňa. Charakteristickým znakom pokrmu je, že jednotlivé fázy varenia sa vykonávajú oddelene. Najprv orestujte naporciované filety, potom ich vyberte z panvice a pripravte si cibuľu. Vopred zosklovatená cibuľa sa vráti ku kurčaťu, ktoré teraz vychladlo. Ďalej do panvice pridajte nakrájané paradajky a dochuťte rascou, čiernym korením, soľou a maslom. Až po niekoľkých minútach je možné kura spojené s cibuľou vložiť späť do nádoby. Chakhochbili sa podáva s chlebom chachapuri alebo ryžou. Jedná sa o klasické gruzínske jedlo založené na chutnom pečive, paradajkách a regionálnom korení. Pozrite sa, aké ľahké je pripraviť si tento recept doma.
Táto misa bola optimalizovaná na 4 porcií. Možno bude potrebné zmeniť množstvo a časy. Tu nájdete ďalšie informácie o prispôsobených veľkostiach porcií:
Ak sa množstvá zvýšia, doba varenia sa môže predĺžiť! Je lepšie pozerať sa znova. Voda a korenie používajte šetrnejšie a radšej pridajte neskôr.
Chačapuri – gruzínsky chlieb so syrom: Zmiešajte droždie s teplou vodou a nechajte päť minút odstát' aby sa droždie aktivovalo. Potom postupne pridajte k múke spolu s cukrom. Pridajte jogurt alebo cmar a pokiaľ je cesto príliš husté, postupne prilievajte teplú vodu. Cesto dôkladne prehnetajte v mise, pridajte maslo rozpustené v panvici, potom preložte na doštičku, ktorú vopred posypte múkou, kým sa ingrediencie dôkladne nespoja a nezíska nadýchanú jemnú konzistenciu.
Cesto dajte na teplé miesto vykysnúť a prikryte ho utierkou, aby nevyschlo.
Do misy dajte nadrobenú bryndzu a nadrobno nakrájanú mozzarellu a dôkladne premiešajte s vajcom, korením a mletou rascou.
Vykysnuté cesto rozdeľte na časti a vyvaľkajte na veľké okrúhle koláče s hrúbkou 1 cm. Náplň rovnomerne rozotrite na každú tortu. Okolo okrajov cesta urobte zárezy a položte ich cez náplň. Aby sa lepšie lepilo, môžete okraje potrieť vodou alebo rozšľahaným vajcom. Vršok každej tvarohovej náplne zľahka rozvaľkajte.
Vložte ich do rúry predhriatej na 200 °C na 15–20 minút. Po upečení dajte koláčiky stranou, aby vychladli.
Kuracie prsia umyjete pod tečúcou vodou, osušte a nakrájajte na dlhé rezančeky. Vo veľkej mise marinujte v oleji, pridajte korenie Harmónie chuťou a dochuťte korením, nasekanou feferónkou, strúčikom nasekaného cesnaku, drvenou rascou a veľkým množstvom nasekaného čerstvého koriandra. Všetko zmiešajte dohromady a dajte bokom, aby sa ingrediencie dobre spojili.
Paradajky sparte a olúpte a odstráňte semienka. Pripravené paradajky nakrájajte na veľké kúsky a cibuľu na silné plátky.
Marinované kura položte na rozohriatu panvicu a opečte z oboch strán dozlatista.
Na panvici orestujte cibuľu, a keď zosklovatí, pridajte ju ku kurčaťu.
Paradajky dajte do panvice, ochuťte soľou, čiernym korením a mletou rascou, pridajte trochu vody, maslo, prisypte nasekaný čerstvý koriander a chvíľu poduste. Nakoniec pridajte opečené kura a cibuľu, prikryte a duste 10 minút. Dajte na taniere a podávajte s chlebom chačapuri nakrájaným na kúsky.
Klikli ste na odkaz tretej strany a chystáte sa opustiť stránku maggi.cm/en/website. Upozorňujeme, že nemáme kontrolu nad takýmito platformami tretích strán a neschvaľujeme ani nepreberáme za ne zodpovednosť, vrátane ich obsahu, presnosti alebo funkcie. Preto je vaša interakcia s týmito prepojenými platformami na vaše vlastné riziko. Za takéto platformy tretích strán a ich podmienky neprijímame zodpovednosť ani zodpovednosť. Prečítajte si viac v našich podmienkach používania tu