Druhy múky
Na každom balení múky je uvedený druh múky, napr. 650, 480. Čo to však v skutočnosti znamená? Vo svete aj u nás sa múka bežne označuje podľa obsahu popola (nespáliteľnej, prevažne minerálnej látky obsiahnutej v múke). Čím vyšší typ, tým je múka pre náš organizmus hodnotnejšia. Napríklad grahamová múka typu 1850 obsahuje 1,85 % minerálnych látok, zatiaľ čo tortová múka 450 obsahuje len 0,45 %.
Pšeničná múka
Pšeničná múka vyrobená z rafinovaného zrna pšenice obyčajnej je najobľúbenejšou múkou v našej krajine. Je bohatá na lepok, ktorý zaručuje mäkkú a dobre vykysnutú štruktúru cesta. Pšeničná múka má bielu farbu a čím vyššia je jej trieda, tým je tmavšia. Aké sú najbežnejšie druhy pšeničnej múky?
Múka na koláče T 450 - výborná na prípravu piškótových koláčov, kysnutých ciest a tort.
Hrubá pšeničná múka T 450 - vhodná na prípravu drobenky, koláčov alebo knedlí.
Polohrubá pšeničná múka - T550 - výborná na liate testy - perníky, koláče a pečenie buchiet.
Pšeničná múka hladká T530-650 - Výborná na kysnuté a drobivé cestá, zahusťovanie polievok a omáčok. Používa sa na prípravu nákypov a je základnou zložkou pri príprave steakov.
Pšeničná chlebová múka T1000 - Používa sa najmä na pečenie: chleba, bagiet a rožkov.
Celozrnná pšeničná múka T1800 - Môže sa používať na prípravu celozrnných cestovín a kváskového chleba.
Žitná múka
Žitná múka sa používa na výrobu domáceho chleba, napríklad celozrnného, sitkového, valcovaného, miešaného a ražného chleba a rožkov s obilím. Často sa mieša s pšeničnou, aby mala jemnejšiu chuť a ľahšiu štruktúru. Ražná múka je ideálna na výrobu tradičného kvásku. Existuje niekoľko druhov tohto druhu múky: svetlá ražná 580, ražná 800 a 950, ražná sitová 1400, celozrnná 2000 - 3000. Ražná múka sa podobne ako pšeničná neodporúča ľuďom s celiakiou alebo alergiou na lepok.
Špaldová múka
Špalda je stará odroda pšenice. Hoci patrí do rovnakej čeľade ako pšenica obyčajná, špaldová múka má odlišné vlastnosti. Špaldová múka je vynikajúcim náprotivkom bežnej pšeničnej múky. Je vhodná aj na pečenie koláčov, chleba, palaciniek, knedlí alebo cestovín. Pečivo z tejto múky má špecifickú orechovú chuť. Špaldová múka je rovnako ako pšeničná lepková obilnina.
Ryžová múka
Ryžová múka je bezlepková múka, ktorú si môžete vyrobiť doma - stačí zomlieť ryžu! Má množstvo výhod - okrem iného je ľahko stráviteľná. Podobne ako pšeničná múka, aj ryžová múka je vhodná na prípravu knedlí, palaciniek a môže sa použiť na zahustenie omáčok alebo polievok. Je vhodná aj na sladké pečivo, napr. sušienky z kokosovej ryžovej múky.
Kokosová múka
Kokosová múka je tiež klasifikovaná ako bezlepková múka. Získava sa z dužiny kokosového orecha. Má nádhernú vôňu a chuť kokosu. Veľmi často sa používa pri pečení koláčov, buchiet alebo pri príprave omelety a palaciniek. Kokosová múka absorbuje vlhkosť rýchlejšie ako iné múky, preto by sa mala skladovať vo vzduchotesnej nádobe na suchom mieste. Je dôležité si uvedomiť, že pomery pokrmov z kokosovej múky majú iný prepočítavací koeficient. Napríklad ekvivalent 1 šálky pšeničnej múky je 1/3 šálky kokosovej múky. Taktiež si vyžaduje dvojnásobné množstvo tekutín. Na pol šálky kokosovej múky možno pridať až 3 vajcia. Koláč z kokosovej múky môže byť po upečení príliš suchý, preto je potrebné pridať banány alebo jablkové pyré. Je dôležité vedieť, že kokosová múka sa nemiesi.
Pohánková múka
Získava sa z pohánkových semien. Má sivohnedú farbu a charakteristickú chuť s miernou horkosťou. Používa sa najmä do cesta na blinty a palacinky a zvyčajne sa kombinuje s pšeničnou múkou. Jej pridanie má priaznivý vplyv na výživovú hodnotu pokrmov. Pohánková múka je tiež bezlepková. Môže sa použiť aj na prípravu chleba, rezancov a iných suchých jedál, napríklad pohánkových blín podávaných s údeným lososom a chrenovou penou.