Zimný čaj so zázvorom pre milovníkov výrazných chutí
Zázvor má silné hrejivé vlastnosti. Vyznačuje sa intenzívnou vôňou, horkými, ale zároveň mierne sladkými a drevitými tónmi. Mletý zázvor sa chuťovo líši od čerstvého koreňa. Pri strúhaní sa uvoľňuje viac šťavy ako pri krájaní.
Recept na zimný čaj so zázvorom je veľmi jednoduchý. Stačí si uvariť obľúbený čierny čaj a lyžičkou olúpať kúsok zázvorového koreňa. Do vriaceho čaju pridajte tri plátky spolu so štyrmi klinčekmi, plátkom citróna, tyčinkou škorice a jednou polievkovou lyžicou medu. Čaj bude chutiť ešte intenzívnejšie, ak kúsok zázvorového koreňa nastrúhate. Hrejivý účinok zaručený!
Zimný čaj s malinami pre mlsné jazýčky
Zimný čaj s malinami vás nielen zahreje, ale aj skvele chutí. Jeho príprava je pomerne rýchla. Použiť môžete mrazené maliny aj malinový džem.
Najprv dajte do misky pol šálky mrazených malín a posypte ich cukrom - keď sa rozpustí, vznikne sladký sirup. V hrnci zvaríme 3/4 šálky vody a pridáme niekoľko kúskov citrónovej kôry , niekoľko klinčekov, zázvor a varíme asi 5 minút. Potom si uvarte obľúbený čaj, ale zalejte ho len 1/3 šálky vody. Čaj prelejte do hrnca, pridajte maliny, kvapku citrónovej šťavy a jednu polievkovú lyžicu medu. Nalejte do pohára a v prípade potreby doplňte horúcou vodou.
Ak v tomto recepte použijete malinový džem, jednoducho ho pridajte do čaju spolu s uvedenými prísadami.
Zimný čaj s pomarančom pre tých, ktorí hľadajú exotické chute
Ďalším receptom na úspešný večer je zimný čaj s pomarančom. Základom nálevu bude nielen aromatický pomaranč, ale aj hrejivý klinček a zázvor. Čierny čaj, niekoľko plátkov zázvoru a klinčeky vložte do čajníka a zalejte ich vriacou vodou. Po niekoľkých minútach pridajte plátky pomaranča - pomaranč nemusíte lúpať, stačí ho spariť a nakrájať na plátky. Ak máte radi sladké nápoje, pridajte do nálevu med.
Osvedčený recept na zimný aromatický čaj
A teraz je čas na zimný čaj s výrazne aromatickou chuťou a vôňou! Tento čaj je ideálny pre tých, ktorí majú radi intenzívne a mierne korenisté chute. Na prípravu dvoch porcií tohto zimného čaju budete potrebovať 2 čajové lyžičky listového čaju alebo čajových vrecúšok, 500 ml vriacej vody, kúsok škoricovej kôry, 3 plátky čerstvého zázvoru, 1 badyán, 3 plátky pomaranča a prípadne 1 polievkovú lyžicu medu.
Horúcu vodu nalejte do džbánu a vložte do nej škoricovú kôru, badyán, plátky zázvoru a plátky pomaranča. Džbán prikryte a nechajte odstáť asi 10 až 15 minút, aby sa čaj vylúhoval. Po tomto čase pridajte med, všetko spolu premiešajte a nalejte do pohárov alebo hrnčekov. Korenený zimný čaj je výborným doplnkom vianočných jedál.
Keď udrie chladné počasie, je dobré pravidelne piť obľúbený zimný čaj a jesť zahrievacie jedlá s aromatickým korením. Každý deň môžeme mať iný nápad na obed, ale v zime sa oplatí pamätať na to, aby boli jedlá teplé. Pravidelné stravovanie je nevyhnutné, takže aj keď si dáte rýchlu večeru , nezabudnite si pripraviť jedlo s množstvom zeleniny.