Oplatí sa tekvicu zamraziť?
Hoci sezóna tejto zeleniny trvá dlho, pretože zrelé a zdravé tekvice môžu v správnych podmienkach vydržať až niekoľko mesiacov, niektoré odrody sa kazia pomerne rýchlo, preto sa ich oplatí konzervovať alebo zamraziť. Zmrazovanie dužiny je najrozumnejšie, pretože skladovanie pri záporných teplotách neovplyvňuje chuť a farbu, chráni tekvicu pred baktériami a umožňuje mať ju po ruke po celý rok.
Zmrazené kúsky tekvice sa potom môžu použiť presne takým istým spôsobom ako čerstvá zelenina. Sú skvelé ako prísada do dusených pokrmov, ri ssota s modrým syrom a orechmi alebo pyré s mäsom a teplý krém intenzívne oranžovej tekvice je jednoducho bezkonkurenčný. Na čo použijeme tekvicu z mrazničky, závisí najmä od našej fantázie.
Mrazenie tekvice na kúsky
Dužina tekvice nakrájaná na stredne veľké kocky je vynikajúcou prílohou k cestovinám, nokom, zeleninovým jedlám, knedliam, mäsovým pokrmom alebo pečivu. Z malých kúskov možno pripraviť vynikajúci tekvicovo-jablkový koláč, ktorý sa vyznačuje nielen lahodnou chuťou, ale aj krásnou, intenzívne oranžovou vrstvou ovocia. Tú dopĺňa tenký cestový základ a chrumkavá omrvinka posypaná preosiatym práškovým cukrom.
Ak chcete pripraviť všetky tieto tekvicové pochúťky, stačí tekvicu zamraziť v odmeraných dávkach. Umytú a osušenú tekvicu nakrájajte na kúsky a odstráňte časť vnútra so semenami. Potom odstráňte šupku a dužinu nakrájajte na malé kocky a vložte do vreciek. Na balenie tekvice a ostatných výrobkov je dobré použiť vákuový uzáver, aby boli potraviny pevne uzavreté a neabsorbovali pachy iných výrobkov. Takto zabalené kocky tekvice sa môžu skladovať v mrazničke až rok.
Mrazenie tekvice na koláče a polievky
Ak radi pripravujete krémovú tekvicovú polievku , mäkké placky alebo koláče, môžete dužinu po nastrúhaní na strednom strúhadle alebo rozmixovaní zamraziť. Najlepšie je uložiť pripravenú tekvicu do špeciálnych plastových nádob vhodných na mrazenie. Treba mať na pamäti, že mrazené produkty by sa nemali skladovať v sklenených nádobách, pretože rozpínanie vody pri teplotách pod bodom mrazu môže spôsobiť prasknutie nádoby.
Pečená tekvica na zmrazenie
Skvelým nápadom, ako si urobiť zásoby tekvice na zimu, je zamraziť ju po tom, ako ste ju najprv upiekli. Stačí nakrájať dužinu na pásiky, položiť na papier na pečenie šupkou nadol a nechať zeleninu vo vyhriatej rúre asi 30 minút. Po tomto čase sa dá mäkká dužina ľahko oddeliť od šupky. Upečenú tekvicu je dobré rozmixovať na hladký krém a uložiť do vreciek alebo nádob na mrazenie. Kedykoľvek budete mať chuť, môžete tekvicové pyré použiť na prípravu teplej krémovej polievky, jemných placiek alebo lahodného tekvicového rizota.