Tekvica Hokkaido
Ideálna voľba na pečenie. Okrúhla, tmavo oranžová šupka. V posledných rokoch sa stáva čoraz obľúbenejšou medzi druhmi tekvice používanými v našich kuchyniach. Hokkaido je malá japonská odroda, ktorá sa veľkosťou podobá skôr okrasným tekviciam. Má sladkú, mierne orieškovú chuť, vďaka ktorej má všestranné využitie.
Pečená tekvica Hokkaido, najmä dobre ochutená, je vynikajúca sama o sebe, ale môže sa použiť aj ako základ pre iné tekvicové recepty. Tento druh tekvice sa odporúča aj do šalátov, napríklad do nášho šalátu s kuskusom, tekvicou a pečenou zeleninou. Výborná bude aj v recepte na chrumkavé tekvicové placky.
Zaujímavosťou je, že ide o jeden z druhov tekvice, ktorý sa nemusí lúpať - šupka je jedlá.
Náš tip: Nakrájané kúsky so šupkou uvarte vo vývare, zmiešajte s kokosovým mliekom, zázvorom a feferónkami.
Obrovská tekvica
Pre veľkých kuchárov. Obria tekvica, pôvodom z Ameriky, je zelená tekvica veľkých rozmerov. Okrem iného je ideálna na tekvicové zaváraniny a ďalšie jedlá, ktoré pripravujeme vo veľkých množstvách, ako je tekvicová polievka alebo náš tekvicový guláš!
Špagetová tekvica
Názov pochádza od dužiny, ktorá pripomína špagety. Je to dosť nezvyčajná tekvica. Tekvica sa pečie vcelku, rozkrojí sa a odstráni sa z nej šupka.
Náš tip: tieto "špagety" výborne chutia s paradajkovou omáčkou, syrovou omáčkou (gorgonzola) alebo veľmi dobrým olivovým olejom, čerstvými bylinkami (tymián, majoránka) a praženými lieskovými orieškami. cestoviny s tekvicou, cesnakom a hubami budú úplne novým kulinárskym zážitkom, ak použijete túto odrodu!
Tekvica muškátová ("pižmová")
Sladká a jednoduchá voľba do polievok a koláčov.Hruškovitý tvar, jasne oranžová farba. Vďaka svojej sladkej chuti, malému počtu semien a tenkej šupke je muškátová tekvica pomerne obľúbená. Ako môžeme dobre využiť jeho vlastnosti? Pečená tekvicová polievka s nádychom pomaranča je jedným zo zaujímavejších návrhov na neobvyklú kombináciu chutí. Ďalšou skvelou voľbou by mohla byť tekvicová pasta na chlieb. Alebo možno tradičnejšia tekvicová krémová polievka so semienkami?
Náš tip: Preneste ju na plech, potrite tenkou vrstvou olivového oleja, ochuťte soľou a škoricou a pečte pri teplote 180 stupňov do mäkka (približne 15 - 20 minút). Podávajte s opraženými mandľami alebo semienkami (tekvicovými, slnečnicovými), miešaným šalátom, vajíčkom a dresingom.
Maslová tekvica
Sladkú maslovú tekvicu vám pomôžu pripraviť lahodné tekvicové zaváraniny v pohároch. Určite po nej siahnite, keď budete chcieť upiecť tekvicový koláč. Vtedy si môžete byť istí, že jej sladkosť výrazne vynikne.
Náš tip: Pripravte si doma lahodnú vyprážanú polentu s tekvicovým pyré. Hladká konzistencia polenty sa doslova rozplýva vo výraznej chuti pyré - pridajte nivu, čerstvú šalviu, nasekané orechy a vychutnajte si jesennú explóziu chutí na jednom tanieri!
Tekvica obyčajná
Na svete najvšestrannejšia a najrozšírenejšia tekvica. V obchodoch a na trhoch sa najčastejšie vyskytuje tekvica maslová. Často je už nakrájaná na plátky, čo výrazne uľahčuje prípravu pokrmov. Tekvica je veľmi univerzálna. Okrem už spomínaných receptov ju môžete použiť v jedlách, ako je kari s tekvicou, tekvicové rizoto s modrým syrom, nezvyčajná proso-dýňová knedľa alebo vyprážané knedle s tekvicou a píniovými orieškami.