Kuriatka (Líšky)
Kúpite ich takmer všade, ale najlepšie sú tie, ktoré si sami nazbierate. Ich čistenie je trochu zložitejšie a najlepšie je použiť zubnú kefku a vlhkú handričku. Ak ich však chcete umývať pod tečúcou vodou, pamätajte, aby ste ich nenamáčali príliš dlho. Nasiaknu vodu ako špongia.
Pred použitím ich dôkladne osušte papierovou utierkou. Náš patent na líšky? Sú vynikajúce jednoducho z panvice, s cesnakom, rozmarínom. So špagetami a parmezánom. Lišky majú svoje miesto aj vo francúzskom zeleninovom koláči s názvom "quiche lorraine". Len sa uistite, že lišky sú dobre očistené. Inak budete cítiť "piesok" v zuboch.
Rýdzik
Oranžovočervené huby, ktoré sa dajú zbierať už v septembri, ak je vlhko. Majú rady čisté miesta. Stačí ich opiecť na masle a podávať s hriankami. Toto je najjednoduchší a najlepší recept na tieto huby.
Hríby a hríbiky
Dve najobľúbenejšie huby, ktoré sa zbierajú od augusta do októbra. Môžu sa variť, smažiť, dusiť, sušiť a marinovať. Ich využitie v kuchyni je viacnásobné.
Sú vynikajúce nakrájané na tenké plátky na mandolíne (alebo nožom) a upečené na "tarta flambee", tenkej placke z chlebového cesta. Plátky húb sa natrú smotanou, obložia sa tenkými plátkami slaniny, tenkými plátkami cibule, hubami a rozmarínom. Krátko sa pečú v rúre vyhriatej na 250 stupňov. Placky sú krásne chrumkavé, dokonalé!
Vyskúšajte aj krémové tagliatelle s hríbmi. Tesne pred podávaním pridajte na tanier polovicu orestovaných šampiňónov a polejte ich opečeným maslom. Úplne vynikajúce!