Ktoré paradajky vybrať na paradajkové pyré?
Výber správnej zeleniny je pri výrobe domácej zaváraniny veľmi dôležitý. Nie je to inak ani v prípade paradajkového pyré. Na čo by ste si mali dávať pozor pri kúpe paradajok? V prvom rade by mali byť zrelé, bez tmavých škvŕn, zmeny farby alebo prasklín. Na výrobu paradajkovej zaváraniny sa najlepšie hodia oválne odrody, ako sú paradajky buffalo heart, lima a malinové paradajky. Sú kompaktnejšie, majú veľa dužiny, menej semien a menej šťavy, takže sa z nich môže rýchlejšie odparovať voda a pripraviť hustá omáčka. Paradajky je dobré kupovať na miestnych trhoch od spoľahlivých predajcov alebo si ich natrhať priamo vo svojej záhrade!
Osvedčený recept na domáce paradajkové pyré
Príprava paradajkového pyré je triviálna, takže túto úlohu zvládne aj začínajúci kuchár. Pomery ingrediencií sú ľubovoľné a závisia od toho, koľko pohárov chcete naplniť.
Môžete použiť:
Oplatí sa aj trochu experimentovať a pridať iné koreniny, napríklad oregano, provensálske bylinky, bazalku, roztlačený cesnak a dokonca aj trochu škorice!
Najskôr paradajky nakrájajte na štvrtiny bez odstránenia šupky a vložte ich do 5-litrového hrnca s ťažkým dnom - najlepšie do hrnca z nehrdzavejúcej ocele. Potom paradajky priveďte do varu a roztlačte ich škrabkou na zemiaky. Paradajky opäť varte (nezakryté) na miernom ohni za občasného miešania približne 1 hodinu, kým sa paradajky úplne nerozpadnú a šupky sa neoddelia. Ak chcete vodnatejšie paradajkové pyré, môžete čas varenia skrátiť na 30 minút. Po uplynutí tejto doby preceďte paradajky cez hrubé sito do iného hrnca, aby ste odstránili semená a šupky. Nakoniec vzniknuté pyré prelejte späť do hrnca, pridajte korenie a varte približne 15 minút, aby sa voda odparila a vytvorila sa krásna hustejšia konzistencia.
Ako správne pasterizovať paradajkové pyré?
Takto pripravený domáci rajčínové pyré nalejte do vopred vyparených a suchých pohárov, pričom medzi obsahom a okrajom pohára nechajte medzeru asi 1 cm. Aby ste sa zbavili vzduchových bublín, poklepte pohárom o tanier a uzavrite ho. Paradajkové pyré môžete skladovať v chladničke niekoľko týždňov, ale ak si chcete jeho chuť vychutnať dlhšie, môžete ho pasterizovať. To nám umožní skladovať ho niekoľko mesiacov. Najjednoduchší spôsob pasterizácie paradajkovej zaváraniny je vložiť poháre do rúry vyhriatej na 110 °C na približne 20 minút. Po uplynutí tohto času rúru vypnite a nechajte ju vychladnúť.
Z paradajkového pretlaku sa dá pripraviť lahodná bolonská omáčka, paradajková omáčka alebo základ do polievok (paradajkovej, fazuľovej, minestrone...). Je tiež skvelý do domáceho paprikáša, paradajkovej omáčky alebo ako základ omáčky na candáta s ryžou. Alebo môžete pyré pridať do marinády na grilované rebierka . Nekonečný potenciál domáceho paradajkového pretlaku vás teda vyzýva, aby ste s ním vyskúšali kulinárske experimenty!